Wie is Jaap de Boer

Ik heb een soort afwijking, waardoor ik overal waar ik kom zakelijke kansen zie, iedere dag weer. Op zich is daar niks mis mee, maar als een romantisch diner met mijn vrouw begint met een idee voor een verbeterde versie van dat Italiaanse restaurant mag het soms wel wat minder...

Deze "afwijking" heb ik al sinds jonge leeftijd, maar verder dan de ideeën kwam het nooit. Tot ik in 2005 besloot dat ik mijn mijn leven niet langer wilde laten bepalen door een baas. Natuurlijk had ik twijfels. Ik was 25, had geen ervaring met een eigen bedrijf en inmiddels een eigen huis met de nodige verplichtingen. Maar onder het mom van "je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan" begon ik, na 10 jaar ervaring in de offline detailhandel, vanuit huis een bedrijf in laptop onderdelen. Zoals het zo vaak gaat zag ik weer een mooie kans in een niche markt en besloot dat het tijd was om er iets mee te doen. Al vrij snel ontdekte ik dat ik via betaalde reclame in Google (Google Adwords) direct heel Nederland en België kon bereiken. Van 1 order per dag zat ik in no time op 25 orders en werd het tijd om extra mensen aan te nemen. De zolderkamer werd verruild voor een kantoor met magazijn en in 2012 waren we met 15 man personeel en deden we meer dan 100.000 bestellingen per jaar.

De webshop stond inmiddels op knappen, de server had moeite met het grote aantal bezoekers en de webshop gaf steeds vaker foutmeldingen, tijd voor een upgrade. Er werd besloten om een nieuwe webshop te laten bouwen door een professionele partij die haar sporen al had verdient met het bouwen van shops voor een aantal grote Nederlandse bedrijven. Bij het ontwerp van de shop werd besloten om ook meteen de “achterkant” mee te nemen. Omdat de nieuwe shop niet meer overweg zou kunnen met onze oude vertrouwde Excel voorraadlijsten werd besloten om hiervoor Sap te gaan gebruiken.

Een leerzame periode

Lang verhaal kort, zoals het met zoveel ICT projecten gaat werd ook ons project tijdens de bouw ieder maand weer een stuk duurder. “Oh, je gaat als webshop ook pakketten versturen? Tsja dan moet je ook nog deze module aanschaffen anders gaat het niet werken…” De site zou in september 2012 live gaan, maar dit werd uiteindelijk januari 2013. En hoewel we een aantal weken konden testen voor de live gang, kwamen de echte problemen pas aan het licht toen we met echte orders en voorraad gingen werken. Ontbrekende functionaliteiten en “kleine” programmeer foutjes zorgden er uiteindelijk voor dat we in 2014 terug moesten vallen op onze oude shop en Excel voorraadlijsten. Inmiddels waren de verliezen als gevolg van de investering al zo opgelopen dat na jaren stress en slapeloze nachten we in 2015 niet anders konden dan het faillissement aanvragen. Een moeilijke en vervelende beslissing maar achteraf een ontzettend leerzame ervaring.

In 2016 ben ik opnieuw een bedrijf gestart. Geleerd van mijn eerdere ervaring had ik dit maal de orderafhandeling, voorraad en klantenservice volledig uitbesteed. Hierdoor kon ik me optimaal richten op de strategie en marketing. Deze beslissing pakte goed uit en binnen een jaar zat het nieuwe bedrijf al bijna op de omzet waarop mijn vorige bedrijf gestopt was, maar dan zonder alle overhead, stress en vaste lasten. Hoewel ik door mijn nieuwe strategie eindelijk zorgeloos kon ondernemen merkte ik ook dat 12 jaar in deze markt mij niet meer de energie gaf die ik nodig had om te knallen.

Ondertussen kreeg ik vanuit mijn netwerk steeds vaker aanvragen om ideeën te bedenken voor nieuwe en bestaande bedrijven. Ik vond het niet alleen veel leuker om te doen, ik kwam er ook achter dat mijn jarenlange ervaring als ondernemer, mijn "afwijking" en mijn expertise in verkoop en marketing een perfecte combinatie is waardoor ik voor deze bedrijven het verschil kan maken.

In 2017 besloot ik uiteindelijk om mijn bedrijf te verkopen. Tegenwoordig ben ik fulltime bezig om mensen te helpen een succesvol bedrijf op te zetten of bestaand bedrijf te laten groeien. Daarnaast help ik mijn dochters van 10 en 11 om hun webshop www.mermaidsisters.nl een succes te maken. Voor hun is dit een prachtige praktijkopleiding ondernemerschap.